Csernobil és ACS vélemény

Oszd meg ismerőseiddel is.

(Last Updated On: 2019.06.11.)

Elmondám először hogy én imádom az igaz sztorikon alapuló médiumokat és mindig  jobb szívvel gondolok rájuk mint eredeti társaikra.Mostanában hirtelen 2  igaz történetet feldolgozó sorozatot is sikerült lepörgetnem és gondoltam írok róluk egy kis megemlékezést. A két érintett sorozat az American Crime Story első évada és a Csernobil.

Az ACS-nek csak az első évadát néztem és annak ellenére hogy tetszett nem hiszem hogy bármikor is megnézném Versace meggyilkolásának történetét, aminek az oka pofonegyszerű: nem érdekel. Magát a sorozatot csak az O.J ügy miatt néztem , persze ha a további évadokban valami olyan lesz ami érdekel akkor azt megnézem.

Vágjunk is bele, leszögezném hogy mind a két széria tetszett és megfelelt az elvárásaimnak, de nem ugyanolyan nagyot ütöttek. Pedig mindkét sorozat remek stábot alakított ki, sőt az egyikben igazi nagy sztárok is megvillantak. Mindkettőben kiválóan adták elő szerintem a képernyőre adaptálandó történetet és a színészek hozták amit kell.

HBO

Papíron ugyan a Csernobil az ami kisebb elvárásokat kapott és eleinte én is azt hittem rá hogy egy szimpla dokumentum film lesz belőle, de mégis ez volt az amit sokkal közelebb éreztem magamhoz ( szó szerint).

Persze a Csernobil világsiker, IMDB-n ha minden igaz a valaha volt legjobb értékelésű mini-sorozat az eddigi értékek alapján, de ezt betudnám az HBO őrületnek amit a Trónok harca generált nekik ahogyan éppen lefutott. Nem mondom hogy nem érdemel dicséreteket az alkotás, de azért süllyedjünk le a realitásba valóban annyira jó?

A választ mindenki adja meg magában és tegyen fel még egy kérdést hogy egy 6 részes minisorozat ami gyakorlatilag 2 darab 3 órás film, az egy lapon említhető 5-6-7 vagy még több évadot megélő kiváló sorozatokkal?

<

Lépjünk is tovább

Tehát mi az ami a valódi értéket adta a Csernobilban nekem? A válasz nem túl bonyolult, egy olyan országban élek amire közvetve hatással volt ez az atomkatasztrófa, tanultam róla a történelem órán, láttam dokumentum filmet róla a TV-ben. És megtudni róla olyan részleteket érthetően( igen mert a sorozat elképesztően jól alkalmazza a tudományos nyelvet hogy az átlagos ember is felfogja), amikről eddig fogalmam sem volt, rájönni hogyha valaki még jobban elbaszott volna valamit akkor talán megsem születek egy teljesen új látásmódot ad.

És ez az amiben az ACS másabb élmény nekem, nem mondanám hogy rosszabb, csak semmilyen személyes élmény nem kapcsolódik hozzá. Lehet hogyha láttam volna annó a TV-ben hogy milyen is az első 24 órás „reality show” vagy érteném hogy milyen feketének lenni Amerikában( az akkoriban vagy a mostaniban mindegy) akkor máshogy ülne a sorozat.

Nem tudom elképzelni hogyan lehet elsiklani egy bűncselekmény minden pontjától csak azért mert az okos ügyvédek faji kérdést csináltak. A sorozatban bemutatták hogy az esküdtszéken belül is mekkora szakadék volt. Ennek ellenére óriási meglepetés volt nekem hogy összesen 4 óra kellett nekik hogy közösnevezőre jussanak és azt mondják hogy nem bűnös. Még jó hogy a végén elmondták hogy a polgári peren kapott büntetést.( Nem is keveset)

FX

Összegzés:

A Csernobil és az a reális megközelítés amit hozott adja valószínűleg ezt az óriási sikert, amit az HBO összehozott vele. Őszintén gondolom hogy Amerikában azért sikeres csak mert ott eddig még annyit se tudtak a témáról mint itt nálunk.

A American Crime Story pedig nagyon jól mutatja be azt az ügyvédi munkát ami csak a legnagyobbakat jellemzi, bármikor kitudnak találni valamit hogy az ügyfelük (jó színben mondjuk ez esetben pont a rossz) legyen feltűntve.


Oszd meg ismerőseiddel is.
, , , , ,

Post navigation

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük